Çin’in mega barajı çeliği hareketlendirdi
Çin’in Tibet’te 167 milyar dolarlık hidroelektrik barajı için düğmeye basması, projeye gidecek devasa çelik talebi nedeniyle Şanghay’da çelik hisselerini ve küresel fiyatları anında yukarı çekti; analistler, Pekin’in ihracat hacminin daralmasıyla dünya piyasalarında arz sıkışacağı ve fiyatların kalıcı bir yükseliş trendine gireceği uyarısında bulunuyor.
“Yüzyılın projesi” resmen başladı
Çin Başbakanı Li Qiang, Tibet’teki Yarlung Tsangpo (Brahmaputra) nehri üzerinde inşa edilecek dev hidroelektrik barajının temel atma töreninde projeyi “yüzyılın eseri” diye niteledi. 1,2 trilyon yuan (yaklaşık 167 milyar ABD doları) tutarındaki yatırım, Çin’in 14’üncü Beş Yıllık Kalkınma Planı’ndaki en iddialı enerji projesi konumunda.
Beş kademeli santral, Three Gorges’ın üç katı kapasiteli
Xinhua’nın haberine göre baraj, nehir üzerinde beş kademeli santral grubundan oluşacak ve yılda yaklaşık 300 milyon MWh elektrik üretecek. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Three Gorges Barajı 88,2 milyon MWh kapasiteyle 254 milyar yuan’a mal olmuştu. Yeni proje, 50 kilometrelik keskin U virajında 2 bin metrelik düşüşten yararlanarak rekor büyüklükte enerji üretecek.
167 milyar dolarlık bütçe inşaat, çimento ve çelik hisselerini coşturdu
Yatırım tutarının resmî ağızdan teyidi, Şanghay ve Shenzhen borsalarında inşaat, çimento ve özellikle çelik şirketlerinin hisselerinde hızlı yükseliş getirdi. Bugün spot piyasada Çin menşeli sıcak haddelenmiş rulo (HRC) fiyatı anlık olarak ton başına 22 dolar artış gösterdi. Analistler, devasa çelik talebinin Çin’in ihracat hacmini azaltacağı ve küresel arzı daraltacağı beklentisiyle önümüzdeki dönemde dünya çelik fiyatlarında yukarı yönlü trendin devam edebileceğini belirtiyor.
Yenilenebilir hamlede dev adım
Dünyanın en büyük karbon salımına sahip ülkesi olan Çin, kömür bağımlılığını azaltmak için güneş, rüzgâr ve hidroelektrik kapasitesini agresif biçimde artırıyor. Yarlung Tsangpo baraj projesi, ülkeye yıllık bazda Danimarka’nın toplam elektrik tüketiminin yaklaşık iki katına denk gelen bir üretim hacmi kazandıracak ve “yeşil enerji” portföyünü güçlendirecek.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.