Türkiye genelinde demir-çelik ihracatında yükseliş sürüyor
Türkiye genelinde demir, demir dışı metaller ve çelik ihracatı 2025’in ilk yarısında 14,8 milyar doları aşarken, ADMİB’in 1,4 milyar dolarlık katkısı ile Romanya başta olmak üzere Avrupa ve Kuzey Afrika pazarlarında çift haneli artışlar yakalandı; Başkan Fuat Tosyalı, katma değerli üretim ve yeşil dönüşüm odaklı stratejilerle yıl sonu hedeflerinin daha da büyüdüğünü vurguladı.
Türkiye genelinde demir-çelik ihracatı yükselişte
Haziran 2025’te Türkiye genelinde demir ve demir dışı metaller ihracatı geçen yılın aynı ayına göre %3,6 artarak 969 milyon dolar, çelik ihracatı ise %10,3 artışla 1,4 milyar dolar seviyesine ulaştı. Ocak–Haziran döneminde demir ve demir dışı metaller ihracatı %6,5 artışla 6,5 milyar dolar, çelik ihracatı da %4,6 artışla 8,3 milyar dolar oldu.
ADMİB’in ilk yarı performansı
Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB), 2025’in ilk altı ayında toplam 1,4 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Haziran ayında ADMİB’in demir ve demir dışı metaller ihracatı %14,8 artışla 56 milyon dolara yükselirken, çelik ihracatı %32 düşerek 155 milyon dolar olarak kaydedildi. Yılın ilk yarısında ise demir ve demir dışı metaller ihracatı %7,5 artarak 387 milyon dolara, çelik ihracatı %1 artışla 1 milyar dolara çıktı.
İhracatta öne çıkan pazarlar
Haziran ayında Romanya, Türkiye genelinde sektörün en büyük ihracat pazarı oldu; İtalya, Almanya, Irak ve Bulgaristan ilk beşi tamamladı. Fas’a yapılan ihracat %148, Belçika’ya %48 ve Romanya’ya %39 arttı. ADMİB ölçeğinde de Romanya ilk sırada yer alırken, Mısır, Almanya, Irak ve İtalya takip etti. ADMİB’in Fas’a ihracatı %153, Libya’ya %53, Almanya’ya ise %45 artış gösterdi.
Fuat Tosyalı: “Katma değerli üretimle hedefi büyütüyoruz”
ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, küresel zorluklara rağmen sektörün üretim ve ihracatta istikrarını koruduğunu belirterek, “Sürdürülebilir büyüme hedefiyle yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz” dedi. Karbon ayak izine yönelik regülasyonları fırsat olarak gördüklerini vurgulayan Tosyalı, yıl sonunda daha yüksek rakamlara ulaşmak için katma değerli ürün ihracatına odaklandıklarını ifade etti. Tosyalı, dampingli ürünlere karşı yerli üretimin korunmasının rekabet gücü açısından kritik olduğunu da sözlerine ekledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.